VESTEL, 29 HAZİRAN DÜNYA ENDÜSTRİYEL TASARIM GÜNÜ’NÜ İZMİR’DE YAŞAR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİYLE KUTLUYOR!

Uluslararası Endüstriyel Tasarım Örgütü ICSID’in -International Council of Societies of Industrial Design- 50inci kuruluş yıldönümü olan, 2007’de ilan ettiği ve o günden bu yana her yıl 29 Haziran’da dünya çapında çeşitli etkinliklerle kutlanan “Dünya Endüstriyel Tasarım Günü” bu yıl da kutlanmaya devam ediyor.

Temel olarak endüstriyel tasarımla ilgili farkındalığı arttırmak ve endüstriyel tasarım aktivitelerini teşvik etmeyi amaçlayan bu özel gün için Vestel, Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileriyle ortak bir etkinlik gerçekleştirdi. Bu etkinlik çerçevesinde bölüm öğrencilerinden “Endüstriyel tasarım denince akıllarına gelen ilk kelimeler nedir?” sorusunun cevapları toplandı ve bunlar kullanılarak, Vestel’in değiştirilebilir çerçeveli “22945 Polychrome LED TV” modeli için özel bir grafik tasarlandı. Grafiğin tasarlanmasında yine Yaşar Üniversitesi öğrencileri yer aldı.

Yaşar Üniversitesi öğrencileri ve Vestel Endüstriyel Tasarım Ekibi’nin ortak çalışmasıyla ortaya çıkan  TV, 26 Haziran 2013 tarihinde, Yaşar Üniversitesi’nde sergilenecek. Vestel Endüstriyel Tasarım Bölümü müdürü Burak Emre Altınordu; “Dünya Endüstriyel Tasarım Günü kapsamında tasarlanan bu grafiğin Vestel’in bu TV modeli için oluşturulan “değiştirilebilir çerçeve portfolyosuna” ekleneceğini ve müşterilerin beğenisine sunulacağını belirtti.

Etkinlik haberine aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

http://www.icsid.org/projects/world_industrial_design_day/articles1694.htm


“ZANAAT, SANAT, TASARIM VE İNOVASYON” / ALİ BAKOVA

Endüstriyel Tasarım Sunuşları - 11

7 Mayıs 2013 tarihinde ünlü tasarımcılardan Ali Bakova, “Zanaat, Sanat, Tasarım ve İnovasyon” adlı sunuşunda bu kavramlar ve alanlar arasındaki ilişkiden ve günümüzdeki yaklaşımlardan söz etti. Üretime geçirilen ve sergilenen tasarımlarından örnekler ile birlikte çağdaş tasarıma yön veren yeni düşünce ve yaklaşımlar konusunda öğrencileri bilgilendirdi, deneyimlerini paylaştı.


“UYARLANABİLİR TASARIM YAKLAŞIMLARI” / YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR KİLİT

Endüstriyel Tasarım Sunuşları - 10

16 Nisan 2013 tarihinde Yrd. Doç. Dr. Özgür Kilit, pratikte mühendislik ve tasarım arasındaki ilişkiyi temel alan “Uyarlanabilir Tasarım Yaklaşımları” adlını sunuşunda proje örnekleri ile öğrencilere mühendislik-tasarım işbirliğinden bahsetti. Uyarlanabilir tasarımların gelecekte endüstriyel tasarım açısından önemini vurguladı.


“MEZUNİYET SONRASINDA NELER OLUYOR?” / DENİZ KARAŞAHİN

Endüstriyel Tasarım Sunuşları - 9

2 Nisan 2013 tarihinde genç tasarımcılardan Deniz Karaşahin, öğrencilerle mezuniyet sonrası deneyimlerini paylaştığı “Mezuniyet Sonrasında Neler Oluyor?” adlı sunuşunu gerçekleştirdi. Mezuniyet projesinden yola çıkarak tasarım çevresinde geldiği noktayı ve deneyimlerini aktardı.


“TASARIM PRATİĞİNDEN TASARIM ARAŞTIRMALARINA KULLANICI ODAKLI YAKLAŞIMLAR” / YRD. DOÇ. DR. IŞIL OYGÜR

Endüstriyel Tasarım Sunuşları - 8

26 Mart 2013 tarihinde Yrd. Doç. Dr. Işıl Oygür tarafından “Tasarım Pratiğinden Tasarım Araştırmalarına Kullanıcı Odaklı Yaklaşımlar” adlı bir sunuş gerçekleştirildi ve öğrencilere, endüstriyel tasarım alanında araştırmanın ve farklı araştırma yöntemlerinin önemi çeşitli örnekler ile aktarıldı.


“EVERYDAY LIFE CREATIVITY – 2” / AYSUN AYTAÇ

Endüstriyel Tasarım Sunuşları - 7

5 Mart 2013 tarihinde Aysun Aytaç tarafından “Everyday Life Creativity” adlı sunuşun devamı olan bir çalıştay düzenlendi. Öğrenciler 1 hafta boyunda özellikle banyo mekanlarında, insanların günlük hayatta farkında olmadan geliştirdikleri tasarım çözümlerini fotoğrafladılar, kolaj haline getirdiler ve her biri için birer ürün tasarımı önerdiler.


“EVERYDAY LIFE CREATIVITY – 1” / AYSUN AYTAÇ

Endüstriyel Tasarım Sunuşları - 5

26 Şubat 2013 tarihinde Aysun Aytaç “Everyday Life Creativity” adlı sunuş gerçekleştirdi. Bu sunuşta gündelik hayatta farkında olmadan yaptığımız şeylerin, alışkanlıklarımızın ve görmezden gelip farketmediğimiz detayların tasarım için nasıl birer ilham kaynağına dönüştüğünden bahsedildi. Etkinlik bir sonraki hafta yapılacak çalıştay ile devam edecek.


“DEV BİR MAKİNENİN TASARIM SÜRECİ” / YRD. DOÇ. DR. MİNE OVACIK DÖRTBAŞ

Endüstriyel Tasarım Sunuşları - 5

25 Aralık 2012 tarihinde Yrd. Doç. Dr. Mine Ovacık Dörtbaş  “Dev Bir Makinenin Tasarım Süreci” adlı sunuşuyla bir endüstriyel tasarım – mühendislik işbirliği örneğini öğrencilerle paylaştı.


“ORTA DOĞU’DAN UZAK BATI’YA…” / REFİK BURAK ATATÜR

Endüstriyel Tasarım Sunuşları - 4

18 Aralık 2012 tarihinde Refik Burak Atatür tarafından “Orta Doğu’dan Uzak Batı’ya” adlı sunuş gerçekleştirildi.


“FROM OBJECTS TO SYSTEMS: REPAIRING AS DESIGN INSPIRATION AND SOCIAL PRACTICE” / PROF. DR. LYDIA MATTHEWS

22 Kasım 2012 tarihinde Parsons The New School for Design’dan konuğumuz Prof. Dr. Lydia Matthews “From Objetcs to Systems: Repairing as Design Inspiration and Social Practice” adlı konferansı gerçekleştirdi.


“BASAMAK BASAMAK GELECEĞİ TASARLAMAK” / GÖZDE GÖL

20 Kasım 2012 tarihinde Tasarımcı Gözde Göl “Basamak Basamak Geleceğini Tasarlamak” adlı sunuşu ile öğrencilerle mezuniyet sonrası mesleki deneyimlerini paylaştı.


“YAPTIKLARIMIZ YAPACAKLARIMIZIN TEMİNATIDIR’ DEDİ HER BİRİ…” / VARDO TASARIM 

Endüstriyel Tasarım Sunuşları - 2

13 Kasım 2012 tarihinde İzmir’de genç endüstriyel tasarımcılar tarafından kurulan VARDO TASARIM “‘Yaptıklarımız Yapacaklarımızın Teminatıdır!’ Dedi Her Biri…” adlı sunuşları ile öğrencilerle buluştular.


“STARLIGHT-ECOTOUR BİSİKLET TASARIM SÜRECİ” / EGE GÜNEŞ EKİBİ

Endüstriyel Tasarım Sunuşları - 1

30 Ekim 2012 tarihinde Kerem Odabaşı’nın Proje Koordinatörlüğü yaptığı Ege Üniversitesi EGE GÜNEŞ EKİBİ, üniversite – sanayi işbirliği ARGE projesi olarak gerçekleştirdiği  “Starlight – EcoTour” adlı güneş enerjisi ile çalışan bisiklet taksi projesini bölümümüz öğrencilerine sunmuştur.