16. DÖNEM ETAK TOPLANTISI

    

ETAK (Endüstriyel Tasarım Bölümleri Akademik Konseyi) toplantılarının 16. Dönem toplantısı 17 Mayıs 2014 Cumartesi günü Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Bu toplantı, diğer toplantılardan farklı olarak tasarımcı Hakan Gencol moderatörlüğünde bir çalıştay formatında gerçekleştirildi ve yaratıcı problem çözme teknikleriyle endüstriyel tasarım eğitimindeki sorunlar tespit edilip sunulan çözüm önerileri ışığında bir hareket planı oluşturuldu.


TED ALİAĞA KOLEJİ BİLİM ŞENLİĞİ ÇALIŞTAYLARI

    

TED Aliağa Koleji’nin her yıl Mayıs ayında düzenlediği Bilim Şenlikleri’nde bu sene Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü 1. sınıf öğrencileri ve TED Aliağa Koleji öğrencilerinin katılımıyla, Yrd. Doç. Dr. Mine Ovacık ve Yrd. Doç. Tolga Benli yürütücülüğünde bir çalıştay gerçekleştirildi. Bu çalıştayda, öğrencilere endüstriyel tasarım ve endüstriyel tasarımın bir kolu olan sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm kavramları tanıtıldı ve ardından geri dönüştürülebilir malzemeler ve nesneler kullanılarak, bu malzemelerden Bilim Şenliği’ni temsil eden bir anıt yapıldı.


VESTEL TEKNİK GEZİSİ

Yasar Universitesi Endustriyel Tasarım Bölüm Ogrencileri (1)     Yasar Universitesi Endustriyel Tasarım Bölüm Ogrencileri (5)

Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarımı Bölümü 3. sınıf öğrencileri, Yrd. Doç. Tolga Benli yürütücülüğündeki stüdyo dersi kapsamında üretim sürecini ve hattı gözlemlemek amacıyla, Vestel üretim tesislerine teknik ziyarette bulundular.


ECO-SİKLET 2013 TASARIM ÇALIŞTAYI GEZİCİ SERGİSİ

eco

Çatal Ada Sanat, Çevre ve Turizm Derneği tarafından talep edilen ve fakültemiz Endüstriyel Tasarım Bölümü’nün iş birliği ile düzenlenen “Eco-Siklet 2013 Tasarım Çalıştayı Gezici Sergisi”, 25 Şubat – 7 Mart 2014 tarihleri arasında Yaşar Üniversitesi’nde düzenlendi. Etkinlik, 25 Şubat 2014 günü, çalıştay sürecini anlatan belgesel gösterimi ve ardından ziyaretçilerimizin katılımıyla gerçekleşen açılış kokteyli ile başlayıp 7 Mart 2014 gününe dek Yaşar Üniversitesi Fuaye Alanı’nda ziyaretçiler ile buluştu.


ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ “ÖĞRENCİ PROJELERİ SERGİSİ”

1403230_632619343445210_1415378100_o

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, Endüstriyel Tasarım Bölümü, “2012-2013 Öğrenci Projeleri Sergisi”, 06-15 Kasım 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Akademisyenler, öğrenciler, öğrenci aileleri ve Yaşar Holding’den ziyaretçilerin katıldığı açılış kokteylinde, Yaşar Üniversitesi – Yaşar Holding İşbirliği kapsamında; Endüstriyel Tasarım Bölümü ve Viking Kâğıt ve Selüloz A.Ş. ile ortaklaşa gerçekleştirilen “Z Katlama Kağıt Havlu Aparat Tasarımı Projesi” nin ödül töreni yapıldı.

ECO-SİKLET 2013 TASARIM ÇALIŞTAYI

 çalıştay afiş     ecosiklet programi

Sürdürülebilir turizm ve tasarıma destek verme amacıyla, insan gücüyle çalışan su araçları konusunda yapılacak Eco-Siklet 2013 Tasarım Çalıştayı, Çatal Ada Sanat Çevre ve Turizm Derneği, Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, Endüstriyel Tasarım Bölümü ve Sürdürülebilir Tasarım uzmanı Pınar Öncel’in işbirliğiyle ve Turgutreis Belediyesi ana sponsorluğu ile organize edilmiştir. Çalıştay, İzmir, İstanbul, Ankara ve Eskişehir şehirlerindeki üniversitelerin, endüstriyel tasarım, mühendislik ve turizm disiplinlerden gelen 24 öğrencinin katılımıyla, 4-8 Eylül 2013 tarihleri arasında Turgutreis – Bodrum’da gerçekleşecektir.

Beş gün sürecek çalıştay, 4 Eylül Çarşamba günü, saat 14.00-18.30 saatleri arasında halka açık tanıtım, çalıştay yürütücülerinin ve konuyla ilgili uzmanların; tasarımda sürdürülebirlik kavramı, tekne/su spor araçlarının tasarımı, turizm ve deniz çevresi konularını içeren sunuşlarıyla başlayacaktır. Tanıtım ve sunuşlar, Turgutreis Belediyesi’nin Şevket Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleşecektir.

Bu çalıştay, tatilde insanların, eğlenirken spor yapan, spor yaparken eğlenen, su üstünde/altında/ içinde insan gücüyle çalışan bir araç ne olabilir? Sorusuyla başlayacak. Cevap arayışları, çeşitli yaratıcı düşünce ve tasarım yöntemleriyle sürecek. Hedef ise; yaratıcılık sınırlarını esneterek, çeşitli kavramsal tasarım fikirlerinin üretilmesini ve kısa bir sürede, sonuçta fikirlerin araç tasarımlarına dönüştürebilmek, tasarımları modeller ve çizimlerle sunmak olacak.

Çalıştay yürütücüleri; Pınar Öncel (Endüstriyel Tasarımcı / Sürdürülebilir Tasarım Uzmanı), Yrd. Doç. Dr. Mine Ovacık Dörtbaş (Endüstriyel Tasarımcı / Yaşar Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı) ve Yrd. Doç. Dr. Özgür Kilit (Makine Mühendisi / Yaşar Üniversitesi, Enerji Mühendisliği Bölümü) ve yürütücü asistanı; Arş. Gör. Selin Gençtürk (Yaşar Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım Bölümü) , endüstriyel tasarım, gemi ve makine mühendisliği ve turizm öğrencilerinin birlikte çalışacakları ve ortak tasarımlar çıkaracakları bir program uygulayacaklar.

Çalıştay süresince gerçekleşen öğrencilerin tasarım çalışmaları, 8 Eylül Pazar günü saat 17.00’de, La Blanche Otel’de yapılacak sunuşlarla tanıtılacaktır. Çalışmalar arasından biri, ileri tasarım çalışmaları ve prototip üretimi için destek verecek Erdem Ağan (Gemi Mühendisi / Endüstriyel Tasarımcı, Ağanlar Yachts) tarafından seçilecek.

Eco-Siklet 2013 Tasarım Çalıştayı paralelinde, 5-6-7 Eylül günleri, akşam saatlerinde Gün Batımı Plajı’nda, müzik ve film gösterimleriyle birlikte, Sivil Toplum Kuruluşları, çevre konusunda bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleştirecektir. 31 Ağustos-9 Eylül tarihleri arasında “Ortası Deniz” karma sergisi, Şevket Sabancı Kültür Merkezi’nde izlenebilecektir.

Eco-Siklet projesi kapsamında, sürdürülebilir tasarım ve turizmin yayılımına destek vermek amacıyla, Eco-Siklet 2013 Tasarım Çalıştayı Tanıtım Filmi, Yaşar Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Film Tasarımı Bölümü tarafından hazırlanacaktır. Çalıştayın sürecini ve tasarım çalışmalarını içerecek film, ve üretilebilecek prototip, 2013-2014 yılında Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde gösterilip, sunulacaktır.

Eco-Siklet 2013 programına katılımınızı bekleriz.