Endüstriyel Tasarım eğitimi nedir? Endüstriyel Tasarımcı ne yapar?
En klasik tanımıyla; endüstriyel tasarım, gündelik hayatımızda kullandığımız her türlü seri üretilen eşyanın, aracın, kısaca, her nesnelerin – toplu iğneden, mobilyadan, lambadan, kol saatine, diş fırçasına, otomobile kadar- tasarımıyla ilgilidir. Tasarlanan nesnenin, kimin, nasıl, nerede, ne zaman, kullanacağı, nasıl, nerede satılacağı, üretileceğiyle, ambalajının nasıl olacağı, nakledileceği gibi konular da tasarım ileilişkilidir. Diğer tasarım dallarıyla – grafik tasarım, mimarlık, iç mimarlık, vb.- tasarlama aşamaları bazında, benzerlikleri vardır, fakat, endüstriyel tasarımı kendine has tasarım süreçlerini ve eğitim içeriğini barındırır. Sıkça Mimarlık eğitimiyle karıştırılır. İkisi farlı tasarım alanlarıdır. Basitçe, mimarlık, içine girilen yapılar, mekanlar tasarlarken, endüstriyel tasarımda elimize aldığımız nesneler, içine bindiğimiz araçlar ya da endüstriyel yollarla üretilen mekanlar tasarlanır. İkisi farklı eğitim içeriklerine sahiptir. “Endüstri Mühendisliğiyle” sıkça karıştırılır, ancak sadece isim benzerliği vardır. Tek ortaklık “endüstri” kelimesinin iki alanın da adında bulunmasıdır.
Çocukluktan beri araba çiziyorum. Ben endüstriyel tasarım bölümünde okursam otomobil tasarımı yapabilir miyim?
İlginizden dolayı bölümde okuyabilme potansiyeliniz yüksek. Bu bölümde okuyarak yalnızca otomobil tasarımı alanında değil, çeşitli alanlarda tasarım yapmayı öğreniyorsunuz. Eğitim boyunca öğrencilere farklı yaratıcı düşünme teknikleri ve problem çözme becerisi kazandırılıyor. Böylece, önünüze gelen bir tasarım probleminin çözebilme becerisini kazanıyorsunuz. Her bölüm öğrencisi, seçmeli dersler arasında “Araç Tasarımı I-II” derslerini alabilir, mezuniyet sonrasında bu alana odaklanarak uzmanlaşabilir.
Çizimim çok iyi değil. Bölümde başarılı olabilir miyim?
Endüstriyel Tasarım için çizimin analitik düşünce kazanarak öğrenilebilen bir beceri olduğuna inanıyoruz. Bölüme başlamak için çok iyi bir çizim becerisine sahip olmanız beklenmez. Bölümde verilen dersler sayesinde öğrencilere bu beceriyi kazandırıyoruz. Çizim yapmaktan korkmuyorsanız, “elime asla kalem almam” demiyorsanız, öğrenmeye hevesli ve açıksanız çizim yapmayı öğrenebilirsiniz.
Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde sözel dersler var mı?
Eğitim programında, endüstriyel tasarımı destekleyen ve öğrencilere alanla ilgili alt yapıyı sağlayan teorik dersler yer alıyor. Ayrıca her bölümdeki öğrencilerin almakla yükümlü olduğu üniversite zorunlu UFND dersleri bulunmaktadır. UFND dersleri ve teorik dersler, bölümün web sitesindeki ders programları adlı belgeden incelenebilir.
Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde sınav olacak mıyız?
Endüstriyel Tasarım Bölümü, ağırlıklı olarak uygulama odaklı stüdyo / proje derslerini içerir. Sınav haftalarında ya da öğretim elemanı tarafından belirlenen tarihlerde proje teslimleri sınav yerine geçer. Uygulamalı derslerde yazılı sınav çoğunlukla yapılmaz. Ancak alacağınız sözel derslerde dersi veren öğretim elemanının tercihine bağlı olarak yazılı ya da test sınavları yapılabilir.
Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde fizik, matematik, kimya gibi dersler var mı?
Bölümde fizik, matematik, kimya vb. temel bilim dersleri bulunmamaktadır. Ancak lisede alınan bu temel bilim dersleri, analitik düşünme ve çalışma prensipleriyle ilişkili olduğundan, endüstriyel tasarım için gerekli derslerdir. Temel fizik, matematik bilgisi tasarım sürecinde gereklidir. “Bilgisayar Destekli Tasarı Geometri”, “ Kinematik Tasarım” gibi dersler özellikle temel geometri, matematik, fizik bilgilerinin kullanıldığı derslere örnektir.
İzmir’de endüstriyel tasarım alanında iş olanakları bulunur mu?
İzmir, yakın çevrelerdeki il ve ilçelerde bulunan (Manisa, Torbalı, Çiğli, Aliağa, Menemen, Karabağlar vb.) organize sanayi bölgelerindeki firmalar ve bunun dışındaki üretici firmalar, tasarım ofisleri sayesinde, endüstriyel tasarımcılar için çeşitli iş olanağı barındırmaktadır. Aynı zamanda, iş hayatına akademik kariyerle devam etmek isteyen öğrenciler için İzmir’deki Üniversiteler ‘de Endüstriyel Tasarım bölümleri vardır.
Endüstriyel Tasarım Bölümü’ne nasıl girerim?
Endüstriyel Tasarım bölümüne girmek için ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi sınav üzerinden MF-4 (Matematik – Fen) (Sayısal) puanıyla yerleştirme gerçekleştirilir.
Atölyelerde gece çalışmak için kalabiliyor muyuz?
Evet. Atölyeler ve sınıflarımız dersin ve bölümün hocalarınınz izni dahilinde gece ve haftasonları çalışmak için açıktır.
Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakülteleri gibi farklı fakültelerin bünyesinde bulunan endüstriyel tasarım bölümlerinin birbirinden ne gibi farkları vardır?
Türkiye’de yaklaşık yarım asır önce Endüstriyel Tasarım’a en yakın disiplin olan mimarlık ve iç mimarlık bölümleri tarafından kurulduğu için ilk olarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Mimarlık Fakültesi altında kuruldu. Yurt dışında zaman içinde kendi başına bir disiplin haline gelip, farklı fakülteler içinde oluşum sağlandı. Burada oluşan temel farklılık ekol farklılığı olup,bunların hepsi aynı mesleğe hizmet vermek adına öğrenci yetiştirmektedir.